Wypiekacz do chleba – przepisy na pieczywo jasne i ciemne

Zamierzasz kupić lub już masz wypiekacz do chleba? Przepisy, które zaraz przedstawimy, sprawią, że już nigdy nie odwiedzisz piekarni. Sprawdź dwie proste receptury na białe i ciemne pieczywo, które pokochają najbliżsi!
Ida Grabska
kucharka wypieka chleb w wypiekaczu i zna dobry przepis

Pieczywo z piekarni nie może się równać z tym domowym. Zazwyczaj to, co przygotowujemy samodzielnie, smakuje o wiele lepiej i wiemy też, jakie składniki zostały wykorzystane. Niektórzy wypiekają je w piekarniku, jednak jest urządzenie, które ułatwia czynność. Chodzi oczywiście o wypiekacz do chleba. Przepisy są łatwe, pieczywo smaczne, a sama procedura wypiekania przebiega znacznie szybciej i z minimum naszego zaangażowania. 

Wypiekacz do chleba – przepisy

Każdy z nas lubi inne pieczywo. Jedni wolą chleb ciemny, drudzy jasny. Poza tym istotne są również kwestie zdrowotne, kiedy to dieta narzuca nam określony rodzaj pieczywa. Z tego powodu, już za chwilę poznasz dwa przepisy: na jasny i ciemny chrupiący domowy chlebek. 

Przepis na biały chleb z wypiekacza

Składniki:

  • 250 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 500 g mąki pszennej chlebowej
  • 2 łyżeczki drożdży suchych
  • 2 łyżki cukru

Przepis:

  1. W misie wypiekacza umieść kolejno: mąkę, sól, cukier, olej, wodę i drożdże.
  2. Wstaw misę do automatu, zamknij i wybierz program do wypieku białego chleba (łączny czas przygotowania i wypiekania to minimum 3,5 godziny).
  3. Po upieczeniu ostrożnie wyjmij bochenek z formy i wystudź, najlepiej na metalowej kratce. 

Przepis na chleb razowy z wypiekacza

Składniki:

  • 300 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju
  • 400 g mąki pełnoziarnistej
  • 80 g miodu
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki drożdży suchych
  • 30 g wybranych nasion (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. W misie wypiekacza umieść kolejno: wodę, olej, miód, mąkę, nasiona, sól i drożdże.
  2. Wstaw misę do automatu, zamknij go i ustaw urządzenie na wypiekanie chleba pełnoziarnistego (minimum 3,5 godziny).
  3. Po upieczeniu ostrożnie wyjmij chleb z formy i pozostaw do wystudzenia na metalowej kratce.

Jeśli kochasz świeże pieczywo, z pewnością przyda ci się wypiekacz do chleba. Przepisy, które przedstawiliśmy, jak widać, są łatwe, a przygotowanie wszystkich składników zajmuje zaledwie kilka minut. Pamiętaj jednak, że wyrastanie i wypiekanie trwa kilka godzin, więc najlepiej rozpocząć odpowiednio wcześnie. 

Archiwum: lipiec 2024
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Related Posts