Mole spożywcze – co to za owady i skąd biorą się w produktach spożywczych?
Mole spożywcze to szkodniki, które potrafią skutecznie zepsuć twoje kulinarne plany. Torebka kaszy, mąki, makaronu lub innych sypkich produktów, w których znalazłaś jaja, larwy lub dorosłe osobniki, należy natychmiast wyrzucić – to na pewno wiesz. Czy zastanawiałaś się jednak kiedyś, skąd mole spożywcze biorą się w żywności, nawet tej szczelnie zamkniętej?
Mole kuchenne najczęściej trafiają do twojego domu z zakładów przetwórstwa żywności, młynów, magazynów i sklepów. W tych miejscach potrafią być prawdziwą zmorą. W dużych obiektach wykonuje się dezynsekcje za pomocą środków chemicznych lub promieni podczerwonych i ultrafioletowych, ale nie zawsze jest to w pełni skuteczne. W sypkiej żywności znajdują się larwy i jaja moli spożywczych, które w szafkach kuchennych mają idealne warunki do rozwoju: jest tam sucho i ciepło.
Mole spożywcze i odzieżowe należą do gatunku motyli, ale różnią się od siebie w znacznym stopniu. Różnice widać na pierwszy rzut oka – mól spożywczy (prawidłowa nazwa: omacnica spichrzanka) ma brązowe ubarwienie, a mól odzieżowy – żółtawe. Różne są także upodobania tych owadów. Mole ubraniowe żerują i żywią się wyłącznie włóknami ubrań i wełną, natomiast mole spożywcze zdecydowanie wolą żywność, w szczególności produkty sypkie. Jak pozbyć się moli spożywczych?
Co możesz zrobić, by zapobiec pojawianiu się moli w żywności?
Dobra wiadomość jest taka, że obecności moli w kuchni możesz uniknąć. Jak to zrobić?
- dbaj o porządek w szafkach i szufladach – co jakiś czas wyjmij wszystkie pojemniki i torebki, a następnie dokładnie wytrzyj wnętrze mebli wilgotną szmatką z octem;
- nie rób dużych zapasów żywności – w kilkukilogramowych opakowaniach kaszy czy mąki po pewnym czasie mogą rozwijać się szkodliwe owady;
- trzymaj produkty sypkie w szklanych pudełkach i słoikach – bez dostępu powietrza mole nie będą mogły się rozwijać;
- dokładnie sprawdzaj swoje zakupy – jeśli wewnątrz opakowania znajdują się pajęczyny lub gdy woreczek ma niewielkie dziurki (dorosłe mole mogą przegryźć papierowy lub foliowy worek), natychmiast wyrzuć cały produkt.
Odkryłaś w szafce kuchenne szkodniki? Nie czekaj – wypróbuj sprawdzone sposoby na pozbycie się moli
Jeśli zauważyłaś mole w domu, postaraj się je zwalczyć jak najszybciej. Jeśli te szkodniki zaczną się rozwijać i namnażać, będzie ci coraz trudniej. Wiedzą o tym doskonale osoby, które wyjechały z domu na dłuższy czas, a po powrocie zastały dużą liczbę owadów latających po kuchni. Zrób wszystko, by nie dopuścić do takiej sytuacji! Sprawdź, jak pozbyć się moli spożywczych – poznaj nasze domowe sposoby na mole.
Jak pozbyć się moli spożywczych szybko i bez problemów? Zrób prostą pułapkę na mole!
Polecanym domowym sposobem na mole spożywcze jest wykonanie prostej pułapki, w której wykorzystuje się wodę z octem. Jak pozbyć się moli kuchennych za pomocą tego roztworu? Miseczkę z gorącą wodą wymieszaną w proporcjach 1:1 z octem winnym lub jabłkowym umieszcza się w szafce. Zapach octu zwabi mole, które następnie utoną w roztworze.
Innym sposobem na pozbycie się moli jest zwabienie ich za pomocą sypkich produktów (możesz użyć także karmy dla zwierząt, np. chomików) do papierowej torby. Raz na kilka dni przejrzyj jej zawartość i usuń wszystkie larwy moli, jakie zauważysz. Całą operację możesz zakończyć, gdy w torbie nie będą już pojawiały się nowe larwy. Na czas walki z molami pozbądź się innych żywności z szafki, tak aby mole namnażały się wyłącznie w papierowym woreczku.
Lawenda, liść laurowy i inne zapachy, których nie lubią mole spożywcze
Szkodniki kuchenne nie podzielają na szczęście wszystkich twoich upodobań kulinarnych. Mole nie lubią niektórych przyjemnych dla ludzi zapachów. Odstraszają je m.in. goździki, liść laurowy, lawenda. Warto wykorzystać tę wiedzę, aby zwalczyć mole spożywcze. Możesz dodawać odpowiednie olejki eteryczne do środków czystości lub po
Jak pozbyć się moli spożywczych za pomocą gotowych środków?
Jeśli nie masz czasu, możesz wypróbować gotowe pułapki lub lepy. W drogeriach i sklepach z wyposażeniem domu łatwo znajdziesz takie środki na mole. To pułapki feromonowe, których zapach przyciąga szkodliwe insekty. Wówczas przyklejają się one do powierzchni lepu lub płytki. Ten sposób działa wyłącznie na dorosłe osobniki, a nie na jaja i larwy.
Inwazja moli? Nigdy więcej! Zadbaj o to, by insekty nie powróciły do twojej kuchni
Gdy już pozbędziesz się moli spożywczych z kuchni, na pewno będzie zależało ci na tym, by szkodniki już nigdy nie wróciły do twojej kuchni. To możliwe, ważne jest jednak, by zawsze dbać o porządek. Zawsze przesypuj kupione produkty do szklanych pojemników. Pamiętaj też o tym, by regularnie czyścić wnętrza szafek roztworem wody z octem lub ciepłą wodą z mydłem. Zaprzyjaźnij się z olejkami eterycznymi, np. pomarańczowym, lawendowym, goździkowym. A przede wszystkim – starannie wybieraj sypkie produkty spożywcze w sklepach, aby nie przynieść ponownie larw mola spożywczego.
Nie pozwól, by szkodliwe mole spożywcze opanowały twoją kuchnię i spowodowały straty. Wiesz już, jak pozbyć się moli spożywczych. Wykorzystaj nasze domowe metody!