Chleb to produkt pochodzenia roślinnego, dlatego zgodnie z obowiązującymi zasadami segregowania odpadów, niewykorzystany powinien trafić do brązowego pojemnika opatrzonego etykietą z napisem bio lub bioodpady. Należy jednak pamiętać, by wrzucać tam jedynie czysty chleb. Pieczywo posmarowane masłem lub zanieczyszczone w inny sposób powinno znaleźć się w pojemniku na odpady zmieszane. Dlaczego? Ponieważ do kontenera na bioodpady nie mogą być wrzucane resztki pochodzenia zwierzęcego. To podstawowe zasady, które powinien poznać każdy, kto ma ochotę segregować śmieci.
Zapamiętaj!
- Oddaj niewykorzystane lub nadmiarowe pieczywo do schroniska dla zwierząt, organizacji charytatywnej czy lokali społecznych.🥖
- Kompostuj chleb w celu ograniczenia marnowania żywności i tworzenia wartościowego nawozu.🥖
- Praktykuj kreatywne podejścia do resztek chleba i korzystaj z różnorodnych przepisów na smaczne dania, które można przygotować z pozostałości. 🥖
- Przechowuj chleb, tak, aby zachowana była jego świeżość i aby wydłużyć trwałość tj. zamrażaj, stosuj szczelne opakowania czy specjalne pojemniki. 🥖
- Suchy chleb wyrzucaj do bioodpadów, natomiast stare kanapki z masłem wyrzucaj do odpadów zmieszanych. 🥖
Gdzie wyrzucić chleb, którego nie można już zjeść?
Jeśli został ci chleb, który nie nadaje się już do zjedzenia, np. spleśniały, przeterminowany, czy czerstwy, możesz go wyrzucić do pojemnika na bioodpady. Jeżeli w kuchni zalega suchy chleb możesz też ponownie go wykorzystać, np. do przygotowania grzanek do zupy lub tostów. Dzięki takiej praktyce unikniesz marnowania jedzenia, a dodatkowo, przyczynisz się do zmniejszenia ilość produkowanych śmieci. Pomyśl więc, czy zamiast wyrzucać chleb, nie warto go przetworzyć. Jeśli zostały ci bułki, zrób z nich bułkę tartą – zaoszczędzisz i zadbasz o środowisko. Jeśli chcesz skorzystać z pojemnika na odpady bio, pamiętaj, że wyrzucane resztki mogą być umieszczone jedynie w opakowaniu z niezadrukowanego papieru, nie może być to np. plastikowy worek na śmieci.
Gdzie wyrzucić pieczywo z masłem?
Po imprezie zostały ci niezjedzone resztki kanapek? Zgodnie z zasadami segregacji należy je wyrzucać do pojemnika na odpady zmieszane. Pamiętaj też, że właśnie tam powinny trafić wszelkie resztki produktów pochodzenia zwierzęcego, a zatem np. mięso czy kości, a także nabiał, odchody zwierząt. Temu typowi pojemników przypisano kolor czarny, powinny być też one opatrzone stosownym napisem (odpady zmieszane).
Jak ograniczyć marnowanie pieczywa i dbać o naszą planetę?
- Kupuj mniej: Gdy robisz zakupy, staraj się kupować tylko tyle pieczywa, ile faktycznie potrzebujesz. Planuj posiłki z góry, abyś wiedział, ile chleba czy bułek będzie potrzebnych.
- Wykorzystaj resztki: Jeśli jednak zostanie Ci nieco starego chleba, nie wyrzucaj go od razu! Możesz wykorzystać go do przygotowania pysznych potraw, takich jak zapiekanki, tosty francuskie, czy grzanki.
- Zamrażaj: Jeśli boisz się, że pieczywo zepsuje się zanim zdążysz je zjeść, warto je zamrozić.
- Wspieraj lokalne: Wybieraj piekarnie lub sklepy spożywcze, które oferują świeże pieczywo na wagę. Możesz kupować dokładnie tyle, ile potrzebujesz, bez nadmiaru. W ten sposób wspierasz lokalne biznesy i ograniczasz marnowanie żywności.
- Podziel się: Jeśli wiesz, że nie zdążysz zjeść całego chleba czy bułek przed datą ważności, podziel się nimi z rodziną, przyjaciółmi lub sąsiadami. To dobry sposób na ograniczenie marnowania jedzenia i promowanie wspólnotowego podejścia do dbania o środowisko.
Jak segregować odpady?
Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości, gdzie wyrzucić dany rodzaj odpadów, warto oddać je do Punktu Selektywnej Zbiórki Odpadów Komunalnych (jest to tzw. PSZOK). Możesz zostawić tam te śmieci, co do których nie masz pewności, gdzie powinny trafić. Warto też zapoznać się z podstawowymi zasadami segregacji, kolorami i oznaczeniami pojemników na odpadki. Poniższa lista zawiera krótkie podsumowanie:
- żółty pojemnik to miejsce na metale i tworzywa sztuczne;
- niebieski pojemnik służy gromadzeniu czystego papieru, tektury;
- do czarnego pojemnika wrzucamy odpady zmieszane;
- brązowy kosz przeznaczony jest na bioodpady;
- do zielonego kosza wrzucamy szkło.
Aby nie utonąć w morzu śmieci, zadbać o środowisko, a jednocześnie oszczędzać, warto nauczyć się sztuki robienia przemyślanych zakupów oraz odpowiedzialnej selekcji odpadów. Zasada jest prosta – wkładajmy do koszyka tyle, ile jesteśmy w stanie zjeść, a to, co nam zostanie, segregujmy!
Co zrobić ze starym chlebem żytnim?
W przypadku starych chlebów żytnich, mądrze jest wykorzystać je do przygotowania pysznej panierki, dodając je do mielonych mięs czy kotletów, zamiast wyrzucać je do śmieci. Jeśli już musisz się go pozbyć, twój worek do bioodpadów będzie wdzięczny. 😉