Organizacja lodówki – jak przechowywać żywność? Sprawdź praktyczne triki!

Nie wiesz, jak wygląda dobra organizacja lodówki? W naszym artykule znajdziesz najważniejsze informacje dotyczące odpowiedniego przechowywania produktów spożywczych na półkach twojej lodówki.
Ida Grabska

Prezentujemy Państwu artykuł stworzony w harmonijnej współpracy z artvitra.pl

Organizacja lodówki w pigułce:

  • Odpowiednie rozmieszczenie i przechowywanie produktów spożywczych sprawia, że dłużej zachowują swoją świeżość.
  • Szklane pojemniki są idealne do trzymania jedzenia w lodówce.
  • Niektórych owoców i warzyw nie powinno się wkładać do lodówki.
  • Ważną kwestią jest regularne mycie chłodziarki, przynajmniej raz w miesiącu.

Prawidłowa organizacja lodówki – jak rozmieścić żywność na półkach?

Nigdy nie wiesz, co gdzie trzymać w kuchni, a zwłaszcza w lodówce? Oto kilka praktycznych porad:

  • drzwi lodówki – najcieplejsze miejsce o dużej zmienności temperatur, przechowuj tutaj soki, napoje, dżemy, sosy, ketchup, majonez, musztardę;
  • najwyższe półki – mają najwyższą temperaturę, przechowuj tutaj ugotowane potrawy, produkty do szybkiego spożycia, na przykład resztki posiłków;
  • środkowe półki – przechowuj tutaj przede wszystkim nabiał: sery, mleko, jaja, masło, jogurty;
  • dolne półki – najzimniejsze miejsce, przechowuj tutaj wędliny, ryby, mięso;
  • szuflady – miejsce na owoce i warzywa.

W czym przechowywać rzeczy w lodówce?

Odpowiednie przechowywanie produktów spożywczych jest również ważne. Najpopularniejsze są szklane pojemniki na żywność, ponieważ nie wchodzą one w żadne reakcje chemiczne z jedzeniem i co ważne, nie przejmują zapachów. Oczywiście mowa tutaj o szczelnie zamykanych naczyniach. Przydatne są również pojemniki plastikowe, woreczki strunowe i różne słoiki. Warto posiadać też organizery, które umożliwiają grupowanie produktów, na przykład można w nich umieścić masło, serki kanapkowe i wędlinę. Praktycznym rozwiązaniem jest także używanie zgrzewarki próżniowej, która wydłuża świeżość jedzenia.

Co przechowywać w lodówce, a co nie?

Co można włożyć do lodówki, a co nie? W chłodziarce z pewnością muszą być przechowywane surowe mięsa, wędliny, ryby, jaja, otwarte sosy, nabiał, dżemy, soki, a także niektóre warzywa i owoce, na przykład owoce leśne, winogrona, brokuły, świeże grzyby, sałata i kalafior. W lodówce nie należy umieszczać kawy, chleba, miodu, oliwy z oliwek, pomidorów, bananów, ziemniaków, nektarynek, awokado, jabłek i śliwek.

Porządek w lodówce, czyli jak ją czyścić?

Odpowiednia organizacja lodówki to nie wszystko, trzeba również pamiętać o regularnym myciu. Dzięki temu uniknie się rozmrażaniu zarazków, które powodują psucie się żywności. Czyszczenie chłodziarki powinno odbywać się przynajmniej raz w miesiącu. Należy wyjąć z niej wszystkie produkty spożywcze i zrobić przegląd dat przydatności do spożycia. Natomiast półki i szuflady przemyć woda z octem lub płynem do naczyń.

Właściwa organizacja lodówki pozwala dużej zachować świeżość produktów spożywczych. Warto o tym pamiętać, ponieważ dzięki temu mniej żywności będzie lądowało w koszu na śmieci.

Archiwum: lipiec 2024
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Related Posts