Po każdym grillowaniu na ruszcie pozostają resztki tłuszczu i jedzenia. Koniecznie trzeba je usunąć! W przeciwnym razie mogą zmienić smak kolejnych, przygotowywanych potraw, a nawet doprowadzić do problemów żołądkowych biesiadników. Brudny ruszt zniechęci też twoich znajomych do dalszych spotkań. Mamy na to sposoby! Sprawdź, jak wyczyścić grilla, aby zawsze pięknie się prezentował, a przygotowywane potrawy zachwycały smakiem!
Jak wyczyścić grilla? Wystarczy 5 minut!
Jak wyczyścić grilla? Do sprzątania warto mobilizować się na bieżąco, po jego każdym użyciu. Świeże zanieczyszczenia łatwej przecież usunąć niż zastygły, zapiekły tłuszcz. Co zrobić zaraz po tym, gdy ugasisz ogień?
Przede wszystkim zdejmij jeszcze ciepły ruszt i oczyść go wodą pod ciśnieniem. Najprościej będzie posłużyć się wężem ogrodowym, ale możesz też umieścić ruszt pod silnym strumieniem bieżącej wody z kranu. Dzięki temu większość zanieczyszczeń od razu zniknie! Ich resztek pozbędziesz się, kiedy wytrzesz ruszt papierowym ręcznikiem.
Pamiętaj też, aby zawsze podczas grillowania jedzenie układać na aluminiowych tackach. Ochronią one powierzchnię rusztu i sprawią, że po zakończonym przyjęciu czeka cię znacznie mniej pracy.
Domowe sposoby na uporczywe zabrudzenia
Czasem pomimo stosowania tacek i czyszczenia grilla po każdym użyciu pojawią się na nim poważniejsze zabrudzenia. Z nimi również szybko uporasz się, jeśli sięgniesz do… kuchennej szafki. Co ci się przyda?
- ocet – to niezastąpiony pogromca wszelkich tłustych plam oraz przypalonych kawałków jedzenia, które przykleiły się do powierzchni grilla. Wymieszaj go z wodą w proporcji 1:1 i przetrzyj zabrudzone miejsca. Pamiętaj jedynie, aby po takim czyszczeniu, „przepalić grill” zanim znów położysz na nim porcje jedzenia.
- soda oczyszczona – nie wiesz, jak wyczyścić grilla, który jest naprawdę mocno zabrudzony? Przygotuj pastę z sody oczyszczonej i wody utlenionej. Nałóż ją na zabrudzenia i pozostaw na kilka minut, a potem spłucz dokładnie wodą.
- sól – nie oczyściłeś rusztu od razu, gdy jeszcze był ciepły i nie wiesz teraz jak uniknąć szorowania? Na folię aluminiową nasyp sporą porcję soli. Połóż na niej ruszt, znów zasyp solą i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika. Podgrzewaj, aż sól zmieni kolor na brązowy. Wówczas wyjmij ruszt i jeszcze gorący przetrzyj szmatką. Zabrudzenia od razu znikną!
Kiedy wiesz już jak wyczyścić grilla, aby praca przebiegła bardzo szybko, pora sprawdzić informacje w praktyce! Przygotuj więc jedzenie i baw się dobrze – a na koniec skorzystaj z naszych sposobów!