Wiele osób posiada w swojej kuchni podłączenie do instalacji gazowej. Wówczas często decydują się oni na zakup gazowej płyty grzewczej. W tradycyjnej wersji składa się ona z kilku palników, a gotowanie odbywa się na żywym płomieniu. Niestety dość trudno utrzymać ją w czystości, a obecność ognia negatywnie wpływa na bezpieczeństwo domowników. Alternatywą jest płyta gazowa bez płomieni. Wady i zalety tego urządzenia poznasz już za chwilę!
Płyta gazowa bez płomieni – wady i zalety
Zanim przejdziemy do wad i zalet płyty gazowej bez płomieni, omówimy krótko sposób jej działania. Otóż taka płyta nadal posiada palniki, jednak są one ukryte pod szklaną powierzchnią. To sprawia, że przypomina ona nowoczesne płyty ceramiczne i indukcyjne, tyle że jest po prostu zasilana gazem. Konieczne jest też podłączenie do prądu.
Zalety
Ogromną zaletą płyty gazowej bez płomieni jest przede wszystkim to, że palniki są ukryte pod szklaną powierzchnią. To sprawia, że urządzenie prezentuje się estetycznie, jest łatwe w utrzymaniu i bezpieczniejsze. Szkło nagrzewa się i oddaje ciepło, w związku z czym taka płyta gazowa zużywa nawet o połowę mniej gazu. Warto też wspomnieć, że nie wymaga ona stosowania specjalnych garnków, przez co dla wielu stanowi alternatywę dla indukcji.
Wady
Płyta gazowa bezpłomieniowa nie jest bez wad. Jest sporo droższa od tradycyjnej płyty gazowej. Jak wcześniej wspomnieliśmy, wymagane jest przyłącze do gazu i prądu. Powierzchnia płyty gazowej bez płomieni nagrzewa się wolniej od modeli elektrycznych, co dla niektórych może stanowić dość sporą wadę.
Interesuje cię płyta gazowa bez płomieni? Wady i zalety już znasz. Zatem, czy warto ją wybrać? Jeżeli zależy ci na wysokiej estetyce kuchennego wnętrza i większym bezpieczeństwie, a jednocześnie chcesz gotować na gazie i nie przeszkadza ci dość spora inwestycja, to płyta gazowa bezpłomieniowa będzie dobrym wyborem.